Instagram volgers kopen: doen of niet?

Je bent namens je organisatie al even bezig op social media en wil graag groeien. Instagram is een heel geschikt platform om bijvoorbeeld producten of diensten op te laten zien en te promoten en om meer van je merk te laten zien. Er zit een groot publiek op het platform en je hebt de mogelijkheid om je bedrijf via het kanaal te laten groeien. Toch gaat dat best lastig. Je zou graag wat meer volgers willen. Misschien heb je er weleens over nagedacht om echte volgers op Instagram te kopen. Handig voor een goede start toch? Of toch niet…

Als je graag Instagram voor je organisatie wil opzetten om uiteindelijk meer je producten en diensten aan te kunnen bieden en meer te kunnen verkopen, dan lijkt dat volgersaantal op je profiel best belangrijk. Sommige bedrijven en influencers kiezen ervoor om volgers op Instagram te kopen. Allereerst werkt het heel gemakkelijk. Er zijn talloze websites waar je voor maar een klein bedrag al een paar honderd extra volgers kan verkrijgen. Binnen een aantal keer klikken en een bedrag groei je met honderden Instagram volgers. Het is dus een simpele en kleine investering om je socials te laten groeien binnen een paar weken, of misschien wel dagen, naar boven de tienduizend. Soms zijn dit volgers die niet echt bestaan, nepaccounts.
Die duizend of misschien wel tienduizend volgers staan natuurlijk mooi op je account. Daarnaast hoop je ervan uit te gaan dat volgers sneller een van je producten of diensten zullen bekijken of dat andere mensen je gaan volgen omdat je zoveel volgers hebt. Veel websites claimen te zeggen dat het echte volgers zijn en Instagram deze manier van groeien niet tegenhoudt. Het klinkt best goed, toch?
Toch kun je beter je profiel op de organische manier laten groeien.

Waarom het niet slim is om echte volgers te kopen op Instagram

Tot een aantal jaar geleden waren het vooral neppe accounts die werden gekocht op Instagram. Het maken van een nepaccount is verboden door de gebruiksvoorwaarden van Instagram. Vaak worden nepaccounts verwijderd door het platform. Echte volgers kopen op Instagram of neppe volgers kopen op Instagram, je kan nooit met honderd procent zekerheid zeggen waar de volgers vandaan komen. Het zou dus zomaar kunnen dat je binnen een aantal weken je volgers weer kwijt bent. Omdat ze niet echt bestaan, de accounts worden opgeheven of omdat Instagram er een stokje voor steekt. Het platform staat namelijk niet achter het kopen van volgers voor op Instagram.

Gekochte volgers vallen op

Daarnaast zullen je echte volgers snel doorhebben hoe je Instagram-account in elkaar zit. Gekochte volgers zijn snel te zien. En het gaat je zeker niet helpen om meer te verkopen. Met het kopen van volgers op Instagram zal je niet je eigen doelgroep of ideale klant aanspreken. Hierdoor is de kans groot dat je ‘nieuwe’ volgers geen interactie met je aangaan en al helemaal geen product of dienst van je kopen.

Gekochte volgers op Instagram betekent minder engagement

Als je met Instagram snel wil groeien, is het belangrijk dat je volgers daadwerkelijk verbonden zijn aan je merk. Een nieuwe volger zou snel opmerken dat je een hoog aantal volgers hebt, maar bij weinig tot geen likes en reacties op geplaatste posts gaan de alarmbellen af. Oftewel; nieuwe volgers zullen snel zien dat je volgers hebt gekocht. Dat zorgt voor minder vertrouwen naar je organisatie. Het Instagram-algoritme zal daarnaast ook niet positief meewerken. Instagram zal doorhebben dat je in een dag vijftig extra volgers krijgt en weinig likes krijgt op je berichten. Daardoor zullen je echte volgers je content niet snel zien en zal je organische bereik naar beneden gaan. Het bereikt dus het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil.

Gekochte volgers gaan opvallen

Of je nu echte volgers wil kopen op Instagram of neppe volgers wil kopen op Instagram. Mogelijke samenwerkingen met andere bedrijven in de toekomst zullen minder snel gebeuren. Ook zij zullen zien dat je volgers niet echt zijn. Oftewel; het kopen van volgers is een snelle en goedkope manier om te groeien op het platform. Maar alleen in volgers. Daarom zal ik je aanraden te werken aan je organische bereik door middel van echte Instagram-volgers. Wil je werken aan een groter aantal volgers? Focus je dan op sterke content, zoek uit waar je ideale klant zit, maak gebruik van sterke hashtags, ga interactie aan en ga adverteren. Dan komt die groei (ook in volgers) vanzelf. Kost je dat wat meer tijd? Ja. Levert het je veel meer op? JA.

Wil jij meer leren over snel groeien op social media?

Schrijf je dan in voor een van onze gratis social media masterclasses. 

Meer lezen?

gratis tips

Een social media rockster worden?

Benieuwd of onze manier van trainen jou aanspreekt én nog meer leren over social media? Volg een van onze gratis masterclasses.