Instagram lettertypes: zo werkt het

Misschien is het je weleens opgevallen; sommige gebruikers op Instagram gebruiken verschillende fonts in een Instagram-bericht of in een bio. Misschien zie je de andere lettertypes regelmatig langskomen bij je favoriete influencer of gebruikt jouw concurrent in elk bericht een stukje tekst in een ander font. Dat het mogelijk is om verschillende lettertypes toe te passen op Instagram wist je misschien wel, maar hoe werkt het precies en waarom je het zou doen? We leggen het je graag uit.

Je kunt verschillende fonts gebruiken onder een Instagram-, Facebook-bericht of in je profiel op Instagram. Over het algemeen zijn we bekend met het standaard lettertype. Deze wordt overal gebruikt op Instagram en Facebook. Toch is er dus een mogelijkheid om af en toe te wisselen. Goed om te weten: deze functie wordt niet aangeboden door Instagram & Facebook zelf. Je moet er dus zelf mee aan de slag wil je een ander lettertype in je bio, berichten of binnen je profiel.

WAT ZIJN INSTAGRAM LETTERTYPES?

Helaas is het niet zo gemakkelijk als in je Instagram Stories. Hier heb je wel de mogelijkheid om vanuit Instagram andere lettertypes te kiezen. Hier kun je ook behoorlijk wat creativiteit in kwijt. Wat zijn de andere Instagram-fonts dan wel?

Andere Instagram lettertypes zijn letterlijk andere fonts die je kunt toevoegen binnen het platform. Het is niet mogelijk om je gehele Instagram in een ander lettertype in te stellen. Je hebt dus niets aan te passen in het platform en de werking ervan. Waar je wél een ander lettertype kunt instellen is onder een bericht, in je bio of op je profiel. Bijvoorbeeld door je eigen naam in een ander lettertype te plaatsen. Gebruikers doen dit door bijvoorbeeld je Instagram-bericht wat speelser te maken of om net wat meer aandacht te trekken naar een stukje tekst.

Ook veel bedrijven maken hier gebruik van. Door een ander font toe te voegen kan je bijvoorbeeld nog beter een review uitlichten of een actie aankondigen. Kies bijvoorbeeld voor een dik gedrukt lettertype om iets aan te kondigen. Of ga voor het verwerken van je quote in een schuin gedrukt font. Zo kun je hier gemakkelijk mee spelen.

HOE WERKEN INSTAGRAM LETTERTYPES?

Zoals eerder vermeld biedt Instagram zelf niet de mogelijkheid aan om een ander font te kiezen. Hoe ga je dan wel hiermee aan de slag? Geen zorgen, het is super easy.

Er zijn verschillende websites en apps met een Instagram lettertype generator die je kunt gebruiken om een ander lettertype in te stellen op Instagram. Qua website kun je bijvoorbeeld kiezen voor LingoJam, Igfonts of Cool Symbol. Op deze websites staan talloze lettertypes waar jij op zoek kunt gaan naar het meest geschikte font voor jouw organisatie. Eenmaal een lettertype gevonden? Schrijf hier je geselecteerde stuk tekst en plaats het in je gekozen font. Vervolgens is het gewoon een kwestie van kopiëren en plakken!

Gebruik je liever Instagram vanaf je telefoon? Dan is de app ‘Fonts for Instagram’ handig. Ook hier geldt; plaats je geselecteerde stuk tekst in het font en kopiëren en plakken maar. Kijk wel even goed welke fonts gratis zijn en welke niet. Ook is het handig om op te letten welk lettertype je kiest. Niet elk lettertype is even leesbaar voor iedereen.

DE VOORDELEN VAN SOCIAL MEDIA LETTERTYPES

Naast dat het er leuk uitziet zitten er ook een aantal voordelen (maar helaas ook nadelen) verbonden aan het gebruik van andere lettertypes op Instagram.

Het uiterlijk van je Instagram-pagina of post is natuurlijk belangrijk. Zo gebruiken kunstenaars, fotografen of vormgevers vaak een ander lettertype dat goed bij hun stijl past.  Dit is ook mogelijk voor bedrijven. Misschien heeft jouw organisatie wel een lettertype dat ook beschikbaar is op Instagram of wil je graag binnen Instagram in jouw look & feel communiceren. Hiervoor zijn de Instagram fonts perfect!

Een ander voordeel is dat het gebruik van fonts perfect werken om een stukje tekst uit te lichten. Misschien verwerk jij je pay-off in je Instagram-bio en wil jij deze net wat meer uitlichten. Dat kan met een ander lettertype! Of misschien heb jij een uitgebreid onderschrift bij een post gemaakt en wil je graag werken in hoofdstukjes. Kies dan bijvoorbeeld voor een dik gedrukt font. Zo kun je gemakkelijk je caption opdelen.

DE NADELEN VAN SOCIAL MEDIA LETTERTYPES 

Een nadeel van andere Instagram-lettertypes is dat het niet direct van Instagram komt en sommige lettertype tegen betaling pas kunnen worden gebruikt. Je moet er dus wel wat voor over hebben.

Een groter nadeel; de lettertypes zijn vaak niet heel ‘toegankelijk’ voor bijvoorbeeld slechtzienden. Deze worden vaak niet herkent door de spraaksoftware die een slechtziende volger mogelijk gebruikt. Daardoor vallen voor hun teksten weg. Een erg groot nadeel en niet echt inclusief dus.

Meer tips ontvangen om sneller te groeien op social media?

Schrijf je dan in voor een van onze gratis social media masterclasses.

Meer lezen?

gratis tips

Een social media rockster worden?

Benieuwd of onze manier van trainen jou aanspreekt én nog meer leren over social media? Volg een van onze gratis masterclasses.