De beste tijd om te posten op social media 2024

Op social media is het niet alleen belangrijk wat je post, maar ook wanneer je het post. Je kent het vast wel; je post een nieuw bericht tussen je werk door, midden op de dag, maar je merkt al snel dat je veel minder likes en reacties krijgt dan bij je vorige post. Hoe dat kan? Onder andere door het moment waarop jij je bericht online hebt gezet. Daarom is het van belang om bewust te zijn van wat de beste tijden zijn om te posten. Hier lees je over de beste tijden om te posten op social media.

Hoe laat posten op social media

Hoewel timing maar een kleine factor speelt bij het behalen van interactie, is het wel een werkende factor. Allereerst is het altijd een goed idee om te onderzoeken wanneer jouw doelgroep actief is. Misschien heb je een hele jonge doelgroep die nog naar school gaat. Dan is het logisch dat de meeste pas aan het einde van de middag online zullen komen. Of misschien weet je dat jouw doelgroep elke dag van 9 tot 5 op kantoor zit. Dan weet je dat je het beste daarna kunt posten op social media. Kleine tip: je kunt in sommige platformen in je statistieken zien wanneer je volgers het meest actief zijn. Ideaal voor als je vooral je eigen volgers wilt aanspreken. Zo kijk je bijvoorbeeld op Instagram gemakkelijk naar de meest actieve dagen en uren van je volgers en kun je zo al inspelen op de beste tijden om te posten op social media.

Oefen en speel met tijdstippen

Daarnaast is het ook altijd goed om zoveel mogelijk te spelen met de tijdstippen van je berichten. Oefen bijvoorbeeld eens door de ene dag om 19.00 uur te posten en de andere dag om 16.00 uur. Misschien plaats jij wel al een half jaar je berichten in de ochtend, terwijl ze in de avond meer interactie zouden krijgen. Door te spelen ontdek je zelf een geschikt tijdstip.

De beste tijd om te posten is soms lastig te achterhalen. Daarnaast zal het perfecte tijdstip om te posten nooit helemaal bestaan en ook zo nu en dan veranderen. Dat ligt aan het algoritme dat wordt aangepast of je doelgroep die verandert. Daarnaast verschilt het per platform wat het beste tijdstip is om te plaatsen. Hier zijn enkele algemene conclusies:

  • De beste dagen om te posten op social media zijn tussen dinsdag en donderdag.
  • De slechtste dag om te posten op social media is op zondag.
  • De beste tijdstippen om te posten op social media zijn dinsdag tot en met donderdag om 09.00 uur of 10.00 uur.

Beste tijden om te posten op Instagram

Instagram heeft een brede doelgroep. Het platform wordt voornamelijk veel gebruikt door mensen tussen de 15 en 40 jaar oud. Dat maakt het lastiger om het perfecte moment te zoeken om te posten. Toch zijn we op zoek gegaan naar de beste tijd voor een Instagram-post. Hoewel het elk jaar weer verandert, is Instagram vooral in het midden en het einde van de werkweek populair in gebruik. Voor bedrijven is het belangrijk om te focussen op berichten door de weeks. De interactie binnen bedrijven verdwijnt namelijk weer in het weekend. Dit gaat in tegenstelling tot persoonlijke accounts, die in het weekend meer likes en reacties krijgen.

Instagram is op zondag het minst populair en zal daarom ook het minste bereik opleveren.

  • Maandag om 11.00 uur
  • Woensdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur
  • Donderdag tussen 10.00 uur en 11.00 uur & tussen 18.00 uur en 20.00 uur
  • Vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur

Beste tijden om te posten op TikTok

Op TikTok is timing vrij belangrijk. Door een geschikt tijdstip zullen je volgers je eerder voorbij zien komen en is je kans op interactie groter. Het algoritme van TikTok zal hierbij ervoor zorgen dat je video meer wordt gedeeld in het overzicht en op de bekende ‘For You’-pagina. Dit zorgt dus voor een groter bereik en meer likes en reacties.

Uit onderzoek blijkt dat TikTok voornamelijk veel wordt gebruikt aan het begin en aan het einde van de dag. Veel gebruikers van TikTok zijn actief tussen 06.00 uur en 10.00 uur en tussen 19.00 uur en 23.00 uur. De beste dagen om een TikTok te plaatsen zijn dinsdag, donderdag en vrijdag. Ook bij TikTok geldt dus; door de week is het platform populairder dan in het weekend.

Beste tijden om te posten op Facebook

Facebook is het grootste social media platform in Nederland en wordt ook door een brede doelgroep gebruikt. Het fijne aan Facebook is dat het social media platform vrij stabiel is. De beste tijden om te posten op Facebook blijven best gelijk aan voorgaande jaren. Het lijkt erop dat Facebook vooral veel wordt gebruikt buiten de werktijden om.

Facebook heeft namelijk op een doordeweekse dag een piek in het midden van de dag en aan het einde van de dag. De beste tijden voor een Facebook-post zijn om 12.00 uur en om 19.00 uur. De beste dagen om te posten op Facebook zijn tussen dinsdag en vrijdag. Hierin heeft woensdagmiddag om 12.00 uur een groot piekmoment. De slechtste dag om te posten is op zaterdag.

Beste tijden om te posten op LinkedIn

Dat LinkedIn vooral door de week wordt gebruikt, is niet verrassend. LinkedIn is vooral gericht op business en wordt daarom vooral tijdens het werk veel gebruikt. Daarom laat het gebruik van LinkedIn in het weekend een behoorlijke dip zien. Dat is natuurlijk niet erg. Het betekent vooral dat de beste tijden om te posten op LinkedIn tijdens het werk zijn. Daarnaast doen LinkedIn-berichten het ook net na het werk nog goed. We zien vaak dat na werktijd nog veel likes en reacties komen. Een late, doordeweekse LinkedIn-post zou het dus ook goed kunnen doen.

  • Donderdag tussen 18.00 uur en 20.00 uur
  • Vrijdag om 10.00 uur
  • Woensdag om 16.00 uur

Conclusie

Hopelijk heb je nu meer inzicht gekregen in de beste tijden om te posten op social media. Onthoud dat het belangrijk is om te blijven proberen en spelen met tijdstippen. Wat voor de ene organisatie een goed tijdstip is, kan voor een andere organisatie niet werken.

Wil je meer leren over snel groeien op social media? Schrijf je dan in voor een van onze gratis social media masterclasses. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen Instagram en TikTok? >>

 

Meer lezen?

gratis tips

Een social media rockster worden?

Benieuwd of onze manier van trainen jou aanspreekt én nog meer leren over social media? Volg een van onze gratis masterclasses.