TikTok vs Instagram: Waar moet jij voor gaan?

Jarenlang was Instagram een enorm populair platform, bijna altijd bovenaan in gebruik. Instagram werd voornamelijk gebruikt door jongeren en stond vooral bekend om stilstaande beelden. Het was lange tijd het snelst groeiende platform, tot TikTok op de radar verscheen en een snelle groei in gebruik begon te vertonen. Inmiddels is de strijd tussen TikTok en Instagram al een tijdje gaande. De platforms nemen features van elkaar over, moederbedrijven proberen elkaar uit te kopen, en de strijd wordt steeds zichtbaarder voor de gebruikers. TikTok vs Instagram, wie zal er winnen?

TikTok begon bij Generatie Z

Ongeveer drie jaar geleden, toen TikTok langzaam populairder werd, was het vooral een platform populair onder jongeren tussen de 6 en 15 jaar oud, oftewel Generatie Z. Maar al snel begon TikTok te groeien en was het platform niet meer te stoppen. Inmiddels heeft TikTok wereldwijd 1,5 miljard maandelijkse actieve gebruikers en wordt verwacht dat dit aantal zal groeien naar 1,8 miljard tegen het einde van 2024. Het platform is nu populair onder alle leeftijdsgroepen, en bedrijven zien steeds meer kansen om op TikTok aanwezig te zijn.

De introductie van Reels

Instagram moest zijn strategie aanpassen en inspelen op de opkomende trend van videocontent. Dus introduceerde Instagram: Reels. Reels is een functie binnen Instagram waarbij korte video’s van 15 seconden worden gedeeld. Reels lijkt verdacht veel op de video’s binnen TikTok. Vanaf dat moment ontstond de race: TikTok vs Instagram.

Inmiddels kopieert TikTok features van Instagram en omgekeerd. Zo lanceerde TikTok TikTok Stories, en introduceerde Instagram, naast Reels, de mogelijkheid om posts vast te pinnen op je profiel. Ook deed Meta (het moederbedrijf van Instagram) meerdere keren een bod om TikTok over te kopen, maar zonder resultaat.

Belangrijkste verschillen tussen TikTok en Instagram

Hoewel TikTok en Instagram op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zijn er enkele fundamentele verschillen die gebruikers en bedrijven moeten overwegen bij het kiezen van het juiste platform:

Gebruikersdemografie

 • TikTok: Vooral populair onder jongere gebruikers, met een sterke focus op Generatie Z (10-25 jaar).
 • Instagram: Heeft een breder publiek, met gebruikers in verschillende leeftijdsgroepen, vooral 18-34 jaar.

Contentformaat

 • TikTok: Richt zich op korte video’s, meestal tussen de 15 en 60 seconden, vaak gebaseerd op virale trends en challenges.
 • Instagram: Biedt verschillende contentformaten, waaronder foto’s, Reels, IGTV en Stories, waardoor het veelzijdiger is voor verschillende soorten inhoud.

Algoritme en Discoverability

 • TikTok: Het algoritme staat bekend om zijn gepersonaliseerde inhoud in het ‘For You’-gedeelte, waardoor zelfs nieuwe accounts snel virale video’s kunnen maken.
 • Instagram: Het algoritme geeft prioriteit aan inhoud van accounts waarmee gebruikers vaak interactie hebben, wat het moeilijker kan maken voor nieuwe accounts om ontdekt te worden zonder actieve inspanningen.

Bedrijfsfuncties

 • TikTok: Biedt functies zoals TikTok Shop en live streaming voor e-commerce.
 • Instagram: Heeft uitgebreide functies voor bedrijven, waaronder Instagram Shopping, Reels en gedetailleerde analysehulpmiddelen.

Influencer Marketing

 • TikTok: Influencer marketing draait vaak om virale video’s, challenges en live streams.
 • Instagram: Biedt veelzijdige opties voor influencer marketing, zoals gesponsorde berichten, Stories, IGTV-video’s en samenwerkingen.

Gebruikersbetrokkenheid

 • TikTok: Staat bekend om hoge betrokkenheid dankzij de interactieve en vermakelijke aard van de video’s.
 • Instagram: Gebruikersbetrokkenheid varieert afhankelijk van de inhoud en doelgroep, met een sterke focus op visuele esthetiek en verhalen.

Welk platform is beter TikTok of Instagram?

Nu beide platforms zo dicht bij elkaar liggen en op elkaar beginnen te lijken, vraag je je misschien af: kan ik nu beter voor TikTok of Instagram kiezen? Houd er rekening mee dat het nog steeds verschillende platforms zijn. Instagram is in eerste instantie ontwikkeld voor stilstaande beelden, terwijl TikTok zich richt op bewegende beelden. Kijk daarom goed wat past bij jouw organisatie en waar je ideale doelgroep zich bevindt. Op TikTok zit nog steeds een jonger publiek, maar Instagram heeft een breder leeftijdsbereik en wordt door meer verschillende demografische groepen gebruikt.

Onze tip: gebruik beide

Als je begint met het maken en verspreiden van Reels: maak gebruik van beide platforms! Natuurlijk wil je het liefst unieke content maken voor beide platformen, maar bij gebrek aan tijd kun je je video’s doorplaatsen en kijken wat werkt op welk platform. Of je nu verschillende video’s plaatst of dezelfde. Beide platforms hebben hun voordelen en zo vergroot je ook de kans op zichtbaarheid en zie je wat het beste werkt voor jouw doelgroep en bedrijf.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Wil je meer tips over social media? Ik geef regelmatig gratis (!) social media masterclasses.

Meer lezen?

gratis tips

Een social media rockster worden?

Benieuwd of onze manier van trainen jou aanspreekt én nog meer leren over social media? Volg een van onze gratis masterclasses.